BLOG

LATEST ENTRIES

"Prvi smo flaširali Maraštinu u Zadarskoj županiji"

Banner

Mi smo vam prvi flaširali Maraštinu u Zadarskoj županiji
odmah na početku razgovora pohvalio se vlasnik vinarije Figurica, Mladen Anić (56) koji se već duže bavi proizvodnjom vina. Ljubav prema ovoj finoj kapljici naslijedio je od svoga oca, koji je proizvodio vino za svoje potrebe, za obitelj. Kad su shvatili da im dobro ide, odlučili su proširiti proizvodnju.

Ovo je njihova priča. Priča o povijesnom nasljeđu, o tradiciji i o jednom skoro zauvijek zaboravljenom vinu.

Pohvalio nam se da je među prvima u Zadarskoj županiji flaširao Maraštinu, autohtonu sortu Sjeverne Dalmacije koju se može pronaći od Paga do Konavala. No, kako ističe Mladen, ona ipak najbolje uspijeva baš tu, na škrtoj zemlji zadarskoga zaleđa. - Tajna je u utjecaju Velebita.

Planina i njeni vjetrovi glavni su razlog iznimne kvalitete naše Maraštine – otkrio nam je Mladen. Ipak ono po čemu je najviše zadužio taj njegov kraj jest što je, prije nekoliko godina, gotovo iz „mrtvih“, podigao staru dalmatinsku sortu – svrdlovinu. To je jedina autohtona sorta crnog vina, isključivo zadarskog područja.

Kako nam je rekao, još kao mali slušao je priče o tom mističnom vinu, genetski najbližem crnom pinotu, tako snažnom i pitko. - Mnogo godina kasnije, kada sam se počeo baviti vinarstvom, sjetio sam se tih priča iz djetinjstva i krenuo u potragu. U našem obiteljskom vinogradu bilo je samo nekoliko trsova pa sam gotovo četiri godine po cijeloj županiji sakupljao panj po panj.

Našao sam i po nekoliko loza u Privlaci, Škabrnji, Žegaru i Smilčiću, od toga napravio selekciju kojom smo pratili grožđe, odabrali najbolje i dali na razmnožavanje. Pomno smo tražili način kako od nje proizvesti vrhunsko vino, ali uspjeli smo – ponosan je danas Mladen koji ističe kako bi upravo svrdlovina, kao što je na šibenskom području babić, a na splitskom plavac, mogla postati zaštitna zadarska sorta.


„Nametnimo autohtone sorte!“ Na naše pitanje je li se s razlogom Zadarska županija počela u posljednje vrijeme promovirati kao vinska regija, Mladen je pomalo suzdržan. Kaže kako je to „dobra priča i da se definitno jesmo puno odmaknuli, no kako tu ima još puno posla!“

- Dok je 90 posto vina po restoranima malvazija i graševina, ne možemo pričati o nekoj „vinskoj revoluciji“. Puno mi vinari pričamo, a nismo se nametnuli kako spada – zaključio je Mladen, polagano zatvarajući za nama vrata svoje vinarije.

M. M.


Izvor fotografija Zadarski list